luni, 6 august 2012

cât a mai rămas din noapte?

"11 O profeţie cu privire la Duma (Edom).
„Cineva mă strigă din Seir: 
– Străjer, cât a mai rămas din noapte? Străjer, cât a mai rămas din noapte?
12 Străjerul răspunde: 
– Dimineaţa se apropie, dar apoi vine iarăşi noaptea. Dacă veţi dori să întrebaţi, întrebaţi; întoarceţi-vă, veniţi iarăşi!“ " 
Isaia 21:11-12

"şi acestea au fost numele fiilor lui Ismael în ordinea naşterii lor: Nebaiot, întâiul născut al lui Ismael; Chedar, Adbeel, Mibsam, 14 Mişma, Duma, Masa," Geneza 25:13-14

Se presupune ca populatia din Duma de aici ar fi urmasii lui Ismael, Duma era parte a Arabiei sau poate fi Idumeea din cauza Muntelui Seir care apare aici, tara Edomitilor. Isaia spune aici o porfetie greu de inteles, cu mult intuneric ... 

Cineva de la Edomiti, din Duma il striga. Un om din popoarele vecine vine la strajerul evreu sa caute ajutor, sa intrebe ce se va intampla, cum va fi? E disperat dupa un raspuns si isi repeta intrebarea pentru a se asigura ca strajerul ii intelege intrebarea insa si pentru a accentua dorinta lui de a afla un raspuns din partea strajerului.

Insa ce era un strajer? Am vazut in filme strajeri pe ziduri patruland si scrutand zarea pentru a descoperi pericolul si de a-si anunta compatriotii despre iminenta acestuia. Strajerii erau la datorie in perioada de pace si in cea de razboi. Trebuiau sa fie oameni de incredere, cu un vaz si un auz ... mai mult decat perfect. Insa daca ma gandesc si la partea spirituala ... cred ca erau in cetate si strajeri ce se ocupau cu asta. Isaia este unul dintre ei. 

"Meseria" lui s-a schimbat din predicator la casa regala in strajer, semn pentru casa lui Israel (Israel + Iuda). Anunat poporul ca nu isi traieste credinta, nu Il cauta pe Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov, umbla dupa idoli si se prostitueaza la fel ca paganii, fac alinate politice, militare, ideologice in loc sa strige catre Dumnezeul lor. Asta era treaba lui ... sa spuna lucrurilor pe nume. Oricare ar fi fost acestea. oricum ar fi fost.
Oricui ar fi intrebat sau nu. Nu cred ca se duceau la Isaia sa il mai intrebe: Ia zi-ne Isaia ce mai gresim? Nu cred ca le pasa si nu cred ca realizau in ce stare traiesc ...

Edomitul acesta nu primeste un raspuns prea roz de la strajerul apelat. Steajerul nu dormea, nici nu era atipit, nici nu era plecat cu afacerile lui. Nu, era acolo unde trebuia. gata sa dea un raspuns din partea Domnului. Da, va veni dimineata, va fi pace, bucurie, posibil si bunastare insa vine din nou noaptea cu calamitati, razboi, lupte, boala, moarte. Daca ma uit bine in Biblie, vad ca sunt perioade de pace, prosperitate urmate de razboaie, calamitati. E ca un proces ciclic. 

Ce mi se pare foarte impresionant este faptul ca celui ce vine sa intrebe i se raspunde si apoi urmeaza o fraza cumva ciudata. "Dacă veţi dori să întrebaţi, întrebaţi; întoarceţi-vă, veniţi iarăşi!". Acum ti-am raspuns, poti sa pleci. Nu esti obligat sa mai vii, sa mai intrebi. Daca tu vrei sa stii ce va mai fi, poti sa vii, sa intrebi ca sa afli ce va urma. La fel face si Dumnezeu, nu te obliga sa vii la El. E o alegere. Numai ca atunci cand vii, El are un raspuns pentru tine indiferent daca iti place sau nu. 

Rolul strajerilor nu era numai sa scruteze zarea, sa isi lase urechile destupate ca sa auda orice sunet, orice miscare. Unii din ei trebuiau sa bata la fiecare usa sa se asigure ca focul e stins si ca nu se porni un incendiu in cetate, ca usa e inchisa, ca nu e nimeni bolnav, ca toti sunt acasa .... un fel de protectie civila pentru bunastarea cetatii. Uniii se ocupau de partea spirituala, unii de cea economica, politica, civila, militara. Fiecare isi avea rolul lui si nu se baga in treburile altuia pentru ca trebuia sa dea un raspuns clar, concis atunci cand era intrebat.

Mai sunt strajeri in ziua de azi? Strajeri in sensul care il da Biblia? Ma intreb insa ... nu cumva si eu trebuie sa fiu un strajer pentru familia mea, comunitatea unde ma aflu, congregatia / biserica / adunarea unde merg? Ce calitati ar trebuie sa am ca sa ma calific pentru acest post? Daca ma uit in Romani 13: 11-14 pot sa vad ca Pavel este un strajer mai modern, mai aproape cu cateva sute de ani de noi decat Isaia care ne indeamna: 
 "11 Faceţi lucrul acesta, ştiind ce vremuri sunt:
- este ceasul să vă treziţi din somn, pentru că mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am devenit credincioşi; 
12 noaptea aproape a trecut şi ziua este aproape, 
- deci să lăsăm la o parte faptele întunericului 
şi 
să ne îmbrăcăm cu armura luminii!
  
13 Să ne comportăm aşa cum se cuvine, ca în timpul zilei, nu în orgii şi în beţii, nu în desfrânare şi în depravare, nu în ceartă şi în invidie,
14 ci îmbrăcaţi-vă cu Domnul Isus Cristos 
şi
- nu vă preocupaţi de cum anume să vă îngrijiţi de poftele firii voastre!"

Vreau sa nu uit ca ziua Domnului va veni ca un hot, nici cel mai super -extra - tare strajer nu va sti cand vine, nu ma va putea instiinta. In orice moment trebuie sa fiu gata de plecare. In orice moment trebuie sa fiu gata sa plec ACASA.

Niciun comentariu: