joi, 28 noiembrie 2013

Happy Thanksgivukkah!

Aseara au inceput doua mari sarbatori, una evreieasca - Chanukkah si una a americanilor - Thanksgiving - Sarbatoarea Muntumirii. Evreii fusesera cuceriti de greci iar acestia au profanat templul jertfind porci si-au introdus idolii in templu cerand tuturor sa se inchine inaintea lor. Ca sa fie liberi era nevoie de oameni dedicati Domnului, oameni care sa isi puna viata la dispozitia Lui. Domnul lupta pentru ei si ii elibereaza de greci desi acestia vin cu o armata numeroasa si bine pusa la punct.

De ce se luptau evreii? Ce voiau? De ce i-au ales pe Macabei ca sa ii conduca? Ca sa aibe dreptul sa creada in Dumnezeul lor, in Cel ce face minuni, in Cel ce inmulteste uleiul din candela, lupta pentru ei, da vindecare.

Ziua Multumirii are loc dupa ce un grup de englezi puritani decid sa plece din Anglia, satui de regulile sufocante impuse la acea vreme de rege, in special pentru viata religioasa si dupa ce esuasera in incercarea lor de purificare a bisericii si regulilor ei. Vor sa fie liberi sa creada in Dumnezeul lor, in Cel ce are grija de ei, in Cel ce ii protejeaza, elibereaza, mantuieste. 

102 persoane pleaca sa isi implineasca visul in Olanda insa acolo viata era prea libertina asa ca decid sa plece intr-un loc unde isi pot implini visul. Calatoria costa mult insa visul e mai important decat costul asa ca muncesc si obtin banii necsari calatoriei. Dupa 62 de zile pe mare ajung in America, in 1620 intr-un taram frumos in care iarna e geroasa si cu multa zapada iar pamantul este fertil. Apare la ei in colonie un indian care aduce cu el un altul ce stia engleza bine si care ii invata ce sa manance, ce nu, cum sa cultive, cum sa le ingrijeasca, cum sa munceasca pamantul. In 1621 are loc prima zi a multumirii unde indienii si englezii celebreaza mutumind pentru viata, libertate si pentru recolta bogata ce le-a dat-o Dumnezeu.

Sunt doua povesti frumoase insa din alte timpuri. Aprindem lumanarile hanukiei stiind ca vom avea sufiecinte lumanari pentru cele 8 zile. Miracolul s-a petrecut acolo, demult insa se poate petrece si in noi daca lasam Lumina sa patrunda in inima noastra. Cel ce a facut lumina este Lumina insusi.  Mancam curcan, piure, mazare, sos de merisoare, placinta cu mere, pecan sau dovleac si ne amintim de eroii credintei. 

O sarbatoare e evreiasca si una e americana. Ce treaba avem noi "romanii" cu ele? Spunem ca suntem crestini de 2000 de ani, desi ma indoiesc de asta, si daca citim atent Scriptura vom vedea ca Cel de la care ne-am luat numele a celebrat aceasta sarbatoare, a fost acolo in templu la sarbatoare. 
"22 În Ierusalim avea loc atunci Sărbătoarea Dedicării Templului. Era iarnă. 23 Isus se plimba prin Templu, în porticul lui Solomon. " Ioan 10:22-23 (10:22 Ebr.: Hanuca, sărbătoare care comemorează rededicarea Templului în decembrie 165 î.Cr., după ce acesta a fost profanat de către Antioh IV Epiphanes (175 -164 î.Cr.); vezi 1 Macabei 4:41-61. Era numită şi Sărbătoarea luminilor, deoarece în fiecare seară de Hanuca se aprindea o lampă specială (hanuchia) în fiecare casă)
Chag Chanukkah Sameah si Happy Tahnksgiving day! sau Happy Thanksgivukkah!

Niciun comentariu: