duminică, 26 februarie 2017

sunt la fel ca faraon

Îi văd pe Moise și Aaron mergând la curte și discutând cu faraon despre plecarea evreilor din Egipt pentru trei zile ca să se închine. Faraon nici nu gândește că așa ceva ar fi posibil. În aceeași zi, ordinul de creștere a volumului de muncă ajunge pe teren și se cere a fi pus în practică. Evreii liberi care erau șefi peste evreii sclavi iau bătaie cruntă de la egipteni pentru că sclavii nu își fac norma.

Moise se trezește înconjurat de un nor de ură. Faraon nu voia să îl vadă, bătrânii crezuseră că Domnul Îi va izbăvi și situația lor a devenit peste noapte cumplită, evreii îl vedeau ca pe cel ce a adus năpasta peste ei ....

Moise și Aaron merg la faraon să anunțe prima plagă - Exod 7:14-23. Li se spusese exact când să meargă: când faraon mergea la apă. Probabil făcea duș, baie, înota ...

Faraon și curtenii erau pe malul râului, Aaron ridică toiagul și apa se preface în sânge.
Ce era în mintea lui faraon?
"Faraon s-a întors de la râu și s-a dus acasă; dar nu și-a pus inima la aceste lucruri" Exod 7:23

Urmează plaga broaștelor,
păduchilor,
insectelor,
decimarea turmelor,
apoi vin bubele,
grindina,
lăcustele,
întunericul.

Îmi e ușor să îl acuz pe faraon de prostie, încăpățânare. El era vinovat de toate nenorocirile care loviseră pe egipteni. Din cauza lui puțea îngrozitor de la broaștele și animalele care zăceau moarte dar nu vreau să uit ce duhoare care venea de la peștii morți în Nil. Din cauza lui nu mai exista nici un fir de zarzavat, nici o frunză verde, nici o legumă, nici un fruct, nici un dram de carne iar apa încă avea gust de sânge.

Dar eu?
Când Domnul îmi vorbește și eu nu ascult nu sunt la fel ca faraon?
Când vin plăgile una după alta iar mintea mea nici nu visează să gândească la ceva, nu sunt ca și faraon?
Plaga poate fi boala, dependențele, lipsa banilor, lipsa înțelepciunii în luarea deciziilor, traiul fără gândul la consecințe, ... și lista e lungă.

Faraon era personajul rău.
Acum realizez că am perioade în viața mea când m-am comportat ca și faraon .... și nici măcar nu am realizat asta!
Am întrebat de ce, am căutat vinovații și nu am vrut să mă gândesc că eu aș fi cauza plăgilor din viața mea ... și a altora.

Mulțumesc Doamne că nu mă lași în nebunia mea, că nu mă uiți când urgia plăgilor vine, că mă iubești mai mult decât pot eu gândi, că ai murit pentru a mă salva de mine, că Duhul Tău mă cercetează și mă ajută să văd pe unde sunt,  mă călăuzește să ies din plăgi, din hățișurile în care m-am băgat.

Niciun comentariu: