luni, 17 aprilie 2017

amestec religios

Ahab moare şi fiul său Ahazia urcă pe tron. A trăit, acţionat, gândit şi domnit ca Ahab şi Izabela. Nu ni se pune de ce a căzut, cum, de la ce înălţime, ce şi-a fracturat, ce organ intern îl ţinea ţintuit în pat. Ştim numai că era bolnav. 

Ce a învăţat de la părinţii săi, asta a făcut. Era idolatru declarat! 


Trebuie să îmi reamintesc că Ahazia domnea în Israel. Poporul din Israel era format din zece seminţii ale lui Israel. Celelalte două, Iuda şi Beniamin, formau statul Iuda. Poporul evreu era format din 12 seminţii dar de la domnia lui Roboam s-au despărţit. 


Îmi reamintesc că erau poporul Domnului, că Domnul le era Dumnezeu şi le-a dat Legea prin Moise, pe muntele Sinai. În Lege, găsim detalii explicite şi interdicţii amănunţite pentru idolatrie, zei, ghicire şi alte elemente de astrologie.


"31. Sa nu va duceti la cei ce cheama duhurile mortilor, nici la vrajitori: sa nu-i intrebati, ca sa nu va spurcati cu ei. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru." Levitic 19:31

 "6. Daca cineva se duce la cei ce cheama pe morti si la ghicitori, ca sa curveasca dupa ei, Imi voi intoarce fata impotriva omului aceluia si-l voi nimici din mijlocul poporului lui." Levitic 20:6
"9. Dupa ce vei intra in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau, sa nu te inveti sa faci dupa uraciunile neamurilor acelora.
10. Sa nu fie la tine nimeni care sa-si treaca pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care sa aiba mestesugul de ghicitor, de cititor in stele, de vestitor al viitorului, de vrajitor, 11. de descantator, nimeni care sa intrebe pe cei ce cheama duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care sa intrebe pe morti. 12. Caci oricine face aceste lucruri este o uraciune inaintea Domnului; si din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul Dumnezeul tau pe aceste neamuri dinaintea ta." Deuteronom 18:9-12

În cadrul festivităţilor de înscăunare, fiecare rege primea o copie a Legii. Era copia lui proprie şi personală. Trebuia să o citească şi să domnească conform ei. Aşa ar fi trebuit să facă şi Ahazia!

Ahazia nu Îl recunoştea pe Dumnezel lui Israel ca şi Dumnezeu al lui. Era bolnav şi trimite o delegaţie în Ecron. Acest oraş era un cunoscut centru de ghicire al filistenilor. Se pare că Baal-Zebub îşi avea reşedinţa în Ecron.

Mi se pare foarte comic să mergi la zeul muştelor să întrebi dacă vei fi vindecat sau care îţi va fi viitorul.

Delegaţia lui Ahazia se întâlneşte cu Ilie şi se întoarce la palat. Povestesc amănunţit regelui ce s-a întâmplat şi văd că Ahazia ştia cine este şi cum arată Ilie. Profetul era arhicunoscut însă regele nu îl voia în viaţa lui, nu îl interesa Dumnezeul lui Ilie.

2 Regi 1 citesc despre un capitol trist de istoria lui Israel. Un rege care nu vrea să recunoască pe Dumnezeu ca Dumnezeul Cel Viu al lui Israel, care face exact ce spune Dumnezeu să nu se facă.

La noi în ţară ghicirea, horoscopul şi astrologia sunt la mare căutare. Am auzit şi de cei care cheamă morţii. Avem şi "sfinţi" morţi şi vii care fac minuni. Dar avem şi obiecte care fac minuni. Le văd la ştiri. Ne-am obişnuit cu ele. Fac parte din cultura ţării. Sunt normale în viaţa de zi cu zi.

Trăim o combinaţie de creştinism şi păgânism! Amestecăm tradiţiile cu Scriptura. Elementele idolatre şi cele scripturale parcă se contopesc. Ecumenismul îşi cere şi el drepturile. Toleranţa se vrea a fi acceptată la cote maxime. Atâta îţi trebuie să spui ceva! Nu e bine să ai un punct de vedere că devii sectant, spălat pe creier sau la creier, paria societăţii.

Îl văd pe Ilie stând ferm în credinţa lui indiferent de persoana cu care era în contact. Lui nu îi tremura măduva că Ahab şi Izabela erau ca un Pepsi agitat şi voiau să îi ia viaţa. Cei doi au murit aşa cum spusese Ilie. Urmează pe tron Ahazia. Acesta nu are nici o treabă cu Dumnezeul lui Israel dar Dumnezeul lui Israel are o treabă cu el.

Ahazia va muri pentru că a ales să îl caute pe zeul muştelor în loc să îl caute pe Dumnezeul lui Israel.

La cine apelez cînd vine boala peste mine?
Ce făcători de minuni caut?
De ce duh sunt mânaţi aceştia?
Până şi medicamentele se pot face după particularităţile mele, rostindu-se peste ingrediente anumite "rugăciuni, incantaţii". Ştiind asta, îmi mai iau "tratamentul"?
Ce amestec religios trăiesc?
Îl realizez?
Dacă da ... ce fac ca să ies din el?

Niciun comentariu: